The Weaving House

Design, fabrication and full install of joinery including bedroom, staircase, living room, media, weaving studio, gym, utility and kitchen joinery. 

Design approach:
 - To create a floor by floor approach to the joinery to the house
- Ground floor joinery to be the darkest stained oak moving to a lighter finish as you rise up through the building. 
 - Oak veneer

Materials: 
- Accent LED lighting.
- Oak Veneer
- Integrated AV
 

Photography:  
Adam Scott

 

The Tree House

Design, fabrication and full install of joinery including bedroom, staircase, living room, media and kitchen joinery. 

Design approach:
 - To create a roof room to extend a top level flat with a birch plywood finish
 - Use of melamine faced birch plywood
 - Exposed plywood edge
 - To function well for both family life and entertaining.

Materials: 
- Accent LED lighting.
- Melamine faced birch plywood
- Exposed birch plywood
- Integrated AV
 

Photography:  
Adam Scott

 

 

Rooftop House

Design, fabrication and full install of joinery including bedroom, staircase, living room, media and kitchen joinery. 

Design approach:
 - To create a clean stained finish revolving around feature staricase
 - Use of stained ash for the living room and staircase joinery.
 - To function well for both family life and entertaining.

Materials: 
- Accent LED lighting.
- Stained Ash
- Semi-Matt, sprayed MDF doors & drawer fronts.
- Integrated AV
 

Photography:  
Jack Hobhouse

 

 

Pier House

Design, fabrication and full install of joinery including wine room, utility room, living room, walk in wardrobe and playroom storage. 

Design approach:
 - To create a clean, contemporary aesthetic to complement the new extension.
 - Use of spray painted doors with oak carcasses
 - To function well for both family life and entertaining.

Materials: 
- Accent LED lighting.
- American Black Walnut
- Semi-Matt, sprayed MDF doors & drawer fronts.
- Integrated AV
 

Photography:  
Adam Scott 

 

 

The Little Brother Playbox

In collaboration with Fraher Architects, Shape created a bespoke compact installation for the 2017 Clerkenwell Design Week, our offering – The Playbox.

Design approach:

The Playbox was initially presented as a 1200mm x 600mm unit, based on a standard double cupboard. The concept manipulates and activates each elevation in every detail. The Playbox stores items that support the user’s experience, facilitating a place to entertain, socialise, learn and play. It was conceived as a mobile unit that would transform any space occupied. Two Play boxes were created,  a ‘ Big Sister’ 1200mm x 1200mm unit and a ‘Little Brother’ 1200mm x 600mm unit.

The Little Brother acted as a unique mobile showroom for Peronda. This Playbox was clad in cork, which was very tactile to handle all users. It facilitates users to browse the tiles in an engaging environment, with users exploring both the box and its contents. 

Both Playboxes are fully bespoke, we are delighted with the responses and intrigue created by these initial prototypes. We are looking to further develop the Playbox to fulfill a number of user needs, including trade shows, pop up event space and outdoor entertaining.

Materials:

- Cork

- Birch Plywood  

Photography:

Adam Scott

 

 

Quality Chop Shop

Design, fabrication and full installation of all joinery throughout the Quality Chop Shop Delicatessen, including retail counter, product display shelving, food storage trays and feature lighting.

Design approach:

 The black stained plywood joinery design is reinforced by the use of cable lighting representing the packing and wrapping of the food produced. The interior reflects and promotes the quality ingredients used in its neighboring restaurant. Use of utilitarian materials and raw finishes reference the packing materials used to transport food to the shops and eateries that surround the area.

Materials:

- Black stained plywood  
- Black lighting cable

Photography:

Jack Hobhouse 

 

 

The Big Sister Playbox

In collaboration with Fraher Architects, Shape created a bespoke compact installation for the 2017 Clerkenwell Design Week, our offering – The Playbox.

Design approach:

The Playbox was initially presented as a 1200mm x 600mm unit, based on a standard double cupboard. The concept manipulates and activates each elevation in every detail. The Playbox stores items that support the user’s experience, facilitating a place to entertain, socialise, learn and play. It was conceived as a mobile unit that would transform any space occupied. Two Play boxes were created,  ‘A Big Sister’ 1200mm x 1200mm unit and a ‘ Little Brother’ 1200mm x 600mm unit.

The ‘Big Brother’ was influenced by antique tea caddies and carpentry that has supported the tea industry over the centuries. The unit was used by Newby Tea to serve hot drinks at the festival.  This Playbox adopts the character of an ornate modern day tea caddy which is beautifully yet discreetly decorated. It was made from black multi-wall, a versatile and sleek material along with birch plywood. She opens to serve the tea and when closed, continues to sit as a bespoke piece of furniture to be admired from every angle.

Materials:

- Black melamine faced birch ply "Multiwall"

- Brass Ironmongery 

Photography:  
Adam Scott

 

 

Fraher_PlayboxBlack_24.jpg

Pommery Champagne Bar

Design concept, fabrication and full install of all joinery and lighting for the Champagne bar, including bar, drinks cabinets, feature ceiling, champagne chiller boxes, wall boxes and seating.

Design approach:

– High end, seamless material approach
– Dappled vine feature ceiling
– Back lit vine patterned bar

Materials:

– Oak chiller boxes
– Beaten copper feature ceiling
– Oak patterned bar frontage

Photography:  
www.jackhobhouse.com

 

 

141128_Fraher_Pommery_005.jpg